Algemene informatie over Kaapverdië

Historie
Het onbewoonde eiland Santiago, gesticht in 1462 werd gekoloniseerd door de Portugezen, de eerste permanente nederzetting in de tropen. Slaven werden hier gebracht uit West-Afrika en door de 6e eeuw heen was Santiago zeer succesvol in de trans-Atlantische slavenhandel. In 1675 daalde de populariteit van de Kaapverdische Eilanden toen de Portugese kroon monopolierechten kreeg om slaven direct vanuit Nieuw-Guinea te kopen en zo Kaapverdië kon omzeilen. Daarnaast werd Kaapverdië steeds kwetsbaarder voor aanvallen door rivaliserende landen en piraten. Een aanval in 1712 door Fransen leidde tot het ontslag van Santiago en de beroving van de rijkdom van Ribeira Grande. De stad daalde in belang en in 1770 werd Praia de hoofdstad.

Kaapverdië leed de eerste van vele droogte in 1742. Ondanks hun verzoeken weigerde Portugal om geld in de eilanden te steken zonder er iets voor terug te krijgen. Met de overbegrazing van geiten op de toch al beperkte vegetatie en het ernstige gebrek aan middelen was het onvermijdelijk dat er hongersnood zou toeslaan. Als gevolg stierven duizenden mensen. Aangenomen wordt dat 44% van de bevolking in die tijd is gestorven. De eens zo weelderige eilanden waren nu droog en dor. Veel Kaapverdianen vluchtte de eilanden en emigreerde naar Amerika in de hoop op een beter leven.

Kaapverdië leed snelle economische neergang toen de slavenhandel uiteindelijk in 1876 werd afgeschaft. In de 19e eeuw begonnen de veranderen, nieuwe stoomschepen werden geboren als gevolg van de industriële revolutie en moesten ergens stoppen en herladen voor hun lange reizen. Vanwege de locatie van de eilanden, was het de ideale plek voor Amerika-gebonden schepen om hier te stoppen voor scheepsreparaties en benodigdheden. De Britten zetten al snel kool stations op en Mindelo, de hoofdstad, groeide uitzonderlijk snel.

Tot 1879, maakt Kaapverdië deel uit van Portugees-Guinea (nu Guinee-Bissau) en in 1951 veranderde de status van de eilanden van kolonie naar buitenlandse provincie. De bevestiging van de Kaapverdische Natie gebeurde op 5 juli 1975 (de Nationale dag van de Onafhankelijkheid), wanneer de oudste partij PAICV onafhankelijkheid won.

In de jaren 1980 word in grote lijnen gezien als een periode van gestage ontwikkeling onder de PAICV regering. Terwijl het land slechts een politieke partij had, wordt de regering van Kaapverdië beschouwd als vrij van corruptie en geniet een uitstekende staat van dienst op de mensenrechten. Aan het begin van de jaren 1990 werd een meerpartijenstelsel ingevoerd en parlementsverkiezingen gehouden met als gevolg dat de MPD aan de macht is gekomen en een decennium in de regering bleven. Tijdens de verkiezingen in 2001 hebben zij de macht afgestaan aan de PAICV.

Dit is geteisterd door droogte en grote economische problemen, emigratie en de noodzaak om een grot deel van hun voedsel te importeren. Ondanks dit, geniet Kaapverdië nu van vrede en stabiliteit en is vrij van conflict. Met de opkomst van het toerisme is er nogmaals hoop voor de eilanden.

Boa Vista
Boa Vista is de thuisbasis van enkele van de meest schitterende stranden van de archipel met een indrukwekkende 55 km aan lengte.

Het dichtst gelegen bij het Afrikaanse vasteland, Boa Vista is niet alleen bekend om zijn prachtige stranden, maar ook om zijn marine leven. Uitgaan is hier erg low key en rustig, met slechts een verstrooiing van de lokale restaurants en bars.

Boa Vista is vrij letterlijk bedekt met zand en veel gebouwen zijn geabsorbeerd waardoor het een eindeloze deken van zand lijkt. Een goed voorbeeld hiervan is op Praia de Chaves, een oude keramische fabriek bedekt met zand is nog steeds intact. Sahara zoals duinen in het binnenland van het eiland met kiemen dadelpalmen zijn een indrukwekkend gezicht en zeker een bezoek waard.

Afhankelijk van de tijd van het jaar kunt u zelfs ter plaatse een aantal schildpadden op de zuidelijke stranden van Boa Vista vinden. Boa Vista staat bekend als de derde belangrijkste broedplaats van loggerhead in de wereld, met de favoriete tijd van het jaar voor de schildpadden om te nesten in de maanden juni t/m september.

De mijlen van ongerepte kustlijn zijn uitstekend geschikt voor u om te genieten van ononderbroken wandelingen maar ook als een populaire locatie voor windsurf liefhebbers. Andere watersporten zijn beschikbaar op Boa Vista, met inbegrip van quad tochten en lijn- en diepzee vissen.

Sal
Sal is in principe een grote badplaats met lange stukken van wit zand en een overvloed aan watersporten. Sal is echt een eiland voor strandliefhebbers, aangezien de meeste van de bezienswaardigheden en attracties van het eiland te zien zijn in een halve dag. ’s Nachts, is Santa Maria het belangrijkste toeristische gebied welke een levendige sfeer uitstraalt, met een goede keuze aan bars en restaurants.

Sal is het meest ontwikkelde eiland van de Kaapverdische eilanden op het gebied van toerisme, maar het heeft nog steeds een zeer dor landschap. In het noorden van het eiland vindt u een zoutmeer in een uitgedoofde vulkaan krater, een indrukwekkend gezicht. Het mariene leven rond de kust van Sal en de rest van de archipel is hoog met talloze soorten, waaronder flamboyante tropische vissen, dolfijnen en schildpadden (afhankelijk van het seizoen).

Livemuziek speelt een grote rol in de Kaapverdische cultuur en wordt vaak uitgevoerd in verschillende bars in Santa Maria tijdens de avond. Dit is een unieke ervaring om niet te missen.

Een groot percentage van de bezoekers komen naar Sal voor de wintersport en dat is niet verwonderlijk. Lange zandstranden en turquoise water maken een prachtige speeltuin voor watersporters. Het is ook de perfecte plek om te ontspannen in de zon en te genieten van lange wandelingen langs de kustlijn. Sal wordt beschouwd als een van ’s werelds top vijf windsurf locaties, dus het is niet ongewoon om fel gekleurde zeilen verspreid over de oceaan te zien. Kite surfen, duiken en diepzeevissen zijn ook erg populair op Sal. Er zijn tal van plaatsen om apparatuur te huren, lessen te nemen of om uitstapjes te organiseren.

Landschap & bevolking

Landschap
Het landschap van de Kaapverdische Eilanden bestaat over het algemeen uit bergachtig karakter, veroorzaakt door vulkanische activiteiten. De nog actieve vulkaan Pico de Fogo (2829 meter) is het hoogste punt van de eilandengroep. Prachtige diepe ravijnen, ontstaan door de erosie, doorklieven het sterk heuvelachtige landschap. Door onregelmatige regenval zijn problemen met erosie ontstaan en is er een tekort aan vers drinkwater. Aan het eind van de jaren tachtig heeft men echter door middel van de aanleg van terrassen en dammen en het planten van ca. 20 miljoen bomen getracht een halt toe te roepen aan de erosie.

Bevolking
De eilandengroep van Kaapverdië was voor de Portugese bezetting onbewoond. De blanke kolonisten voerden slaven aan uit Portugees Guinea en Senegal die ze op de plantages lieten werken. De slaven, van uiteenlopende negerstrammen, hebben zich sterk vermengd, zowel onderling als met de blanken. Voor de negen bewoonde eilanden zijn Sao Vicente en Sao Tiago het dichtstbevolkt.

In totaal leven er op de Kaapverdische Eilanden, volgende de bevolkingstelling van 2014, 538.535 inwoners. Voor ca. 71% bestaat de bevolking van de eilanden uit mulatten (halfbloed blank-zwart) en voor 28% uit zwarten. Slechts 1% van de bevolking is blank. De blanke bevolking van de eilanden centreert zich met name in Praia en Mindelo.

Gezien de geringe werkgelegenheid op de eilanden, zijn veel Kaapverdianen vertrokken naar het buitenland, met name naar de Verenigde Staten, Portugal, Angola en Senegal. Er leven op dit moment meer Kaapverdianen in het buitenland (ca. 800.000) dan op de eilanden zelf. In Nederland wonen bijna alle Kaapverdianen in Rotterdam (ca. 20.000).

Cultuur & herkomst

Religie
Door de bezetting van de Portugezen is het rooms-katholieke geloof op de Kaapverdische Eilanden geïntroduceerd. Andere godsdiensten werden in deze tijd niet toegestaan. Om deze reden is het grootste geloof op de eilanden met 77% vertegenwoordigd. Met kleinere percentages van 4% protestanten, 2% moslims en 1% overige geloof is er een grote groep van de lokale bevolking (16%) die geen geloof aanhangen.

Taal

De bevolking van de Kaapverdische eilanden zijn een mix van Afrikaanse en Europese met ongeveer 70% van de bevolking van gemengd ras. De officiële taal van de eilanden is het Portugees, welke wordt gebruikt in de meeste schriftelijke communicatie, waaronder kranten; echter Creools heeft de neiging om te worden gebruikt in gesprekken en dit is de taal die u hoort op dagelijkse basis. Creools is gebaseerd op Afrikaanse talen, maar met toevoegingen uit verschillende Europese talen. Ook dit kan verschillen per eiland. Meer recent heeft Engels zijn intrek genomen als vreemde taal op scholen.

NederlandsPortugees
HalloBom dia
Tot ziensAdeus
JaSim
NeeNão
PardonCom licença
SorryDesculpe
Alstublieft...Por favor...
Dank uObrigado (mannelijk) - Obrigada (vrouwlijk)
Graag gedaanNão há de quê
Kunt u Engels spreken?Fala Inglês?
Ik begrijp het nietNão compreendo
Ik heet...Chamo-me
Hoe heet u?Qual é o seu nome?

 

Eten & drinken

U zult in Kaapverdië over het algemeen een goede selectie aan restaurants vinden in de belangrijkste steden met verschillende keuzes in gerechten, waaronder lokale Creoolse en Portugese specialiteiten.

Er zijn tal van bars en restaurants in vakantieoorden zoals Santa Maria (op het eiland Sal) en Mindelo (op het eiland São Vicente) en de gezellige livemuziek kan nog lang in de nacht doorgaan.

De kleinere of de stillere eilanden met inbegrip van Boa Vista beschikken niet over een uitgebreide keuze aan gerechten en de restaurants hebben vaak een beperkt menu.

Prijzen kunnen variëren, verwacht dat het equivalent tussen de € 25,- en € 30,- voor een drie-gangen maaltijd met lokale wijn. Lokaal bier is gewoonlijk rond de 150CVEsc per pint.

Kaapverdische gerechten om te proberen
Cachupa Rica: nationaal gerecht van Kaapverdië, een stoofpot gemaakt met vis, vlees en groenten
Buzio: een smakelijk, traditioneel langzaam gekookte stoofpot, gemaakt met schelpdieren (meestal mosselen) en soja saus.
Bol de Cus-Cus
: een heerlijke taart gemaakt met maïs en suiker, meestal geserveerd met warme boter en cabra kaas
Cado de Peixe ou Caiderado: aardappel, pompoen, wortelen, groenten gekookt met vis (meestal Cavala) en tomatenpuree.
Canjo: soep met kip, rijst, uien en wortelen
Bafas: vis bereid met tomaat, ui en paprika’s in broodkruimels. Meestal genuttigd als een snack of een voorgerecht.
Percebes (Sea Fingers): gek genoeg zien ze eruit als paars, bruine vingers. U barst het einde open en pelt de buiten laag af om het vlees te onthullen. Het heeft dezelfde structuur als inktvis.
Queijo de Cabra com Doce de Popoia: een typisch dessert met plakjes cabra kaas geserveerd met popoia jam.
Carpachio: rauwe tonijn fijngesneden en gemarineerd in limoen, olie en zout.
Tonijn tartaar: rauwe tonijn gehakt en gemarineerd in een soja dressing.
Cracas: schaaldieren
Feijoada: varkensvlees stoofpot met groenten en bonen.
Morreia: paling, gebakken in olie
Lagosta Suada: gestoomde kreeft

Kaapverdische drankjes om te proberen
Grogue: lokaal geproduceerd uit suikerriet, sterke drank
Fogo wijn: zeer aangenaam wanneer gedronken op het juiste moment, maar kan wisselvallig zijn, afhankelijk van de leeftijd van de druif.
Gaipirinha: op een Brazilië geïnspireerde cocktail gemaakt met suikerriet en lokale likeur.

Weer & klimaat

Kaapverdië is een eilandengroep ten westen van het vasteland van Afrika. Het land wordt ook vaak aangeduid als de Kaapverdische Eilanden. Het land is een populaire winterzonbestemming. Wat betreft het klimaat is Kaapverdië een van de betere strandbestemmingen in de winter. Op basis van de hoeveelheden neerslag voldoet Kaapverdië net niet aan de criteria voor een warm woestijnklimaat. Kaapverdië kent op basis van langjarige gemiddelde cijfers een warm steppeklimaat. Omdat regenval erg grimmig is, is het gemakkelijk mogelijk dat gedurende sommige jaren de neerslag zo weinig is dat op basis van dat jaar er sprake zou zijn van een woestijnklimaat (<250mm neerslag per jaar).

Een belangrijk kenmerk van de Kaapverdische Eilanden is dat veel maanden droog verlopen en dat de zon uitbundig schijnt. Vooral de periode februari tot en met juni is zonovergoten terwijl regen bijna geen enkele kans maakt op de stranden van Kaapverdië. Niet voor niets dat Kaapverdië onder Europeanen vooral populair is in het voorjaar, als het weer in Europa meestal nog niet stabiel genoeg is voor een zonvakantie. De temperatuur varieert overdag van gemiddeld 24-25 graden in de winter tot aan 29-30 graden in september. ’s Nachts daalt het kwik in de winter tot 18-19 graden en in de zomer tot 23-24 graden. In de wintermaanden kunt u ’s avonds bij een wat frissere wind soms een trui of een vest nodig hebben.

Boa Vista Eiland

MaandMax.Min.ZonNeerslagMM neerslagZee
Januari241972nihil22
Februari241882nihil22
Maart251892nihil22
April2519101nihil22
Mei2520102nihil22
Juni262192nihil23
Juli2722726-30mm24
Augustus28236431-60mm26
September29247561-100mm27
Oktober29238331-60mm26
November2622826-30mm26
December252071nihil24

Sal Eiland

MaandMax.Min.ZonNeerslagMM neerslagZee
Januari2519726-30mm22
Februari251882nihil22
Maart251992nihil22
April2519101nihil22
Mei2520102nihil22
Juni272191nihil23
Juli282272nihil24
Augustus2924636-30mm26
September30247431-60mm27
Oktober2924826-30mm26
November282282nihil26
December2620716-30mm24

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Kaapverdië dient u in het bezit te zijn van een paspoort met een geldigheidsduur van tenminste 6 maanden bij vertrek uit de Kaapverdische Eilanden.

Een visum voor Kaapverdië is verplicht. Het visum voor Kaapverdië kunt u vooraf aanvragen óf bij aankomst. De kosten voor een "visum upon arrival" bedragen € 25,- per persoon. Wilt u liever niet te lang in de rij staan? Dan kunnen wij het "visum upon arrival" ook van te voren voor u regelen voor een bedrag van € 28,75 per persoon. Dit dient uiterlijk 1 week voor vertrek aangevraagd te worden. 

Geldzaken

Fooien
Fooien worden op Kaapverdië niet perse verwacht, maar omdat de lokale bevolking over het algemeen zeer weinig verdiend, worden fooien zeer gewaardeerd.

Valuta
Op de Kaapverdische Eilanden kan worden betaald met de Cape Verde Escudo (CVE). De Escudo bestaat uit biljetten en uit munten.

Biljetten:

 • 500, 1000, 2000 en 5000

Munten:

 • 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200

Gezondheid & vaccinaties

Vaccinaties beschermen u tegen diverse infectieziekten die op de Kaapverdische Eilanden voorkomen. Deze infectieziekten kunnen niet alleen uw vakantie bederven, maar ook impact hebben op het leven. Ga daarom altijd goed beschermd op reis! Of u voor de Kaapverdische Eilanden vaccinaties nodig heeft, hangt af van uw gezondheidssituatie, de verblijfsduur, de gebieden die u bezoekt en uw accommodatie op de Kaapverdische Eilanden. Hieronder leest u welke vaccinaties de Kaapverdische Eilanden vereisen en welke inentingen wij adviseren.

Welke vaccinnaties zijn verplicht voor de Kaapverdische Eilanden?
De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer u de Kaapverdische Eilanden wilt inreizen vanuit het land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt allen in Afrika en Zuid-Amerika voor. Op de Kaapverdische Eilanden komt geen gele koorts voor. Als u vanuit Nederland naar de Kaapverdische Eilanden reist, en onderweg niet in een gele koorts land komt, is de gele koorts vaccinatie voor u niet verplicht.

Bovendien hebben alle reizigers naar de Kaapverdische eilanden een cholera not indicated verklaring (of kortweg cholerastempel) nodig.

Naast de in sommige gevallen verplichte gele koorts vaccinatie en het verplichte CNI-stempel worden er nog een aantal andere inentingen voor de Kaapverdische Eilanden geadviseerd. Hieronder kunt u lezen om welke vaccinaties het gaat.

Wat heb ik verder nodig aan vaccinaties voor de Kaapverdische  Eilanden?

 • DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
 • Hepatitis A vaccinatie
 • BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)

Loop ik risico op malaria op de Kaapverdische Eilanden?
Op de Kaapverdische Eilanden komt malaria voor; een ziekte waaraan nog steeds Nederlanders overlijden. Verblijft u in een malariagebied op de Kaapverdische Eilanden, dan hoeft u meestal geen malariapillen te gebruiken. Wel raden wij u  aan om enige preventieve maatregelen te treffen.

Malaria kunt u krijgen via een muggenbeet. Het is daarom belangrijk om muggenbeten te voorkomen. Enkele tips:

 • Draag bedekkende kleding en gebruik mugwerende middelen met DEET
 • De muggen die malaria overbrengen, steken vooral ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend. Slaap ’s nachts onder een muskietennet
 • Krijgt u koorts tijdens of na uw verblijf in een malariagebied? Bezoek dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, een arts! Er bestaat geen inenting tegen malaria

Welke gezondheidsrisico’s zijn er nog meer op de Kaapverdische Eilanden?
Op de Kaapverdische Eilanden dient u ook rekening te houden met de volgende infectieziekten:

 • Reizigersdiarree komt wereldwijd voor. Dit si vooral een vervelende reizigersziekte.
 • In dit land komen ook ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) voor. Er is voor deze ziekte nog geen vaccinatie beschikbaar
 • Op de Kaapverdische Eilanden komen hiv/aids en ander soa’s op grotere schaal voor dan in westerse landen.

Belangrijk om te weten

Kaapverdische Consulaat in Nederland
Cape Verde Consulate General in Rotterdam
Mr. Inecio Felino Rosa De Carvalho – Consul General
Baan 6
3011CB Rotterdam
Telefoon: +31 (0)10 477 89 77
Fax: +31 (0)10 477 45 53
E-mail adres: cons.cverde-nl@wxs.nl
Website: www.conscv.nl

Internet
In de meeste accommodaties op de Kaapverdische eilanden is gratis wifi aanwezig. In het straatbeeld zijn cafés en restaurants waar u via uw mobiele telefoon tevens gebruik kunt maken van het wifi netwerk. De overheid biedt op centrale plekken in dorpen, bijvoorbeeld op een centraal plein, gratis  wifi aan.

Nederlandse Ambassade en consulaten in Kaapverdië
Nederlands Honorair Consulaat in Praia
Maria João de Novais | Honorair Consul
Rua da embaixada de Espanha, 2 R/C
CP No. 87/C
Achada de Santo António – Praia, Santiago, Kaapverdië
Telefoon: +238 261 6919
Noodgevallen (buiten kantooruren): +238 9933510
Fax: +238 261 8250
E-mail: denovais@mjn.com.cv

Reistijd
De Kaapverdische Eilanden zijn het gehele jaar door goed te bezoeken. Er heerst een tropisch en droog klimaat. De nazomer is een zeer gunstige periode om de eilanden te bezoeken. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 23 en 30 graden, voor het zeewater geldt een gemiddelde temperatuur tussen de 21 en 25 graden.

Telefoneren
Controller voordat u afreist naar Kaapverdië bij uw eigen mobiele netwerkprovider hoe de bereikbaarheid is in het gebied waar u verblijft en welke kosten verbonden zijn aan het versturen/ontvangen van sms-berichten, het gebruik van internetdata en belminuten. Wilt u voorkomen dat u voor onverwachte kosten komt te staan? Schakel data roaming uit op uw mobiele telefoon, hiermee voorkomt u dat applicaties op de achtergrond gebruik maken van de dure data. Wilt u thuisblijvers contact met u laten opnemen in Kaapverdië? Wijs hun dan op het landnummer van Kaapverdië wel gedraaid moet worden vóór het telefoonnummer. Het landnummer van Kaapverdië is 00238.

Tijdsverschil
Tijdens de wintermaanden is het in Kaapverdië 2 uur vroeger. Tijdens onze zomermaanden is het in Kaapverdië 3 uur vroeger. Kaapverdië valt in de tijdzone UTC-1

Vluchtinformatie
Een vlucht van Schiphol naar de eilanden Sal en/of Boa Vista in Kaapverdië duurt ongeveer 7 uur.

Voltage
Op de Kaapverdische Eilanden hanteert men een voltage van 220 volt, net als in Nederland. Er worden hier dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.